Успелите

Компостиране на отпадъци в "Студентски град": как да превърнем боклука в нещо полезно

Компостирането е метод, чрез който отпадъците се превръщат в органична тор. В София има две зони за компостиране, едната от които се намира в „Студентски град“. Тя съществува от 2015 г. по проект на „Зелена София“, но наскоро студенти я откриват наново и ѝ придават нов облик.

Превръщането на отпадъците в тор е процес, който отнема между две седмици и година. За успешното му изпълнение е необходимо съоръжението да бъде поставено на сянка. Хората могат да изхвърлят в компостера органични отпадъци като черупки от яйца, обелки от зеленчуци, картон и всичко растително, но не и животинско. Получената биотор ще се използва за наторяване на междублоковите пространства в квартала.

"В зависимост от количеството на отпадъка, превръщането му в тор може да отнеме между две седмици и една година. Също така зависи от времето и големината на остатъците, които се слагат вътре. Няколко са основните правила на компостирането - трябва да има баланс между зелена и кафява маса. Важно е зоната за компостиране да бъде на сянка, частиците да се разбъркват редовно, за да могат по-лесно да се смелят.", споделя организаторът на реновирането на зоната Гергана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Преди 4 години, малко след като е открита зоната в района на „Студентски град“, компостерът е откраднат. С помощта на дарения студентите успяват да реновират мястото и да го приведат в по-добър вид.

„Компостерът е 680 литра. Той е дарение от Никола Рахнев и сме облагородявали мястото с доста хора като екоклуба на УНСС например.“, добавя Гергана Димитрова за 24 часа.

За момента зоната е заключена заради предпазни мерки, но организаторите се надяват в бъдеще тя да се превърне в социално място.

Снимки: visitthefarm.com, 24часа.bg

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Мария Николова

Бенджамин Франклин някога е казал: „Или напиши нещо, което си струва да се прочете, или направи нещо, за което си струва да се пише!“ В България има немалко истории, които си струва да се прочетат, а моята мисия е да ги разкажа!

Оставете коментар

0 коментара